Aktiivitalli

Kompromissin tulos: aktiivitalli Koivikon Hevoshaan tyyliin

Jos kaikki mahdollinen otetaan huomioon, hevosen mielestä täydellinen talli olisi loputtomia niittyjä, joita halkoisi pieni joki, hevosystäviä laumaksi ja mikä tärkeintä, ei ihmisiä lähimaillakaan pilaamassa autuutta. Kaunis ajatus, mutta meillä ratsastajina on myös omia toiveitamme.

Omassa tallissani olen yrittänyt pyrkiä kompromisseihin: haluan, että hevosilla on korkealaatuista ruokaa tiheästi annosteltuna, puhdasta vettä ja riittävästi tilaa liikkua ruokailujen välissä. Toisaalta kun lähden hevosten kanssa töihin, haluan, että voin hakea hevoset kohtuullisessa ajassa, hoitaa ja varustaa ne tehokkaasti sekä työskennellä kelvollisissa olosuhteissa.

Aktiivitallimme koostuu hehtaarin kokoisesta alueesta, kahdesta lämmitetystä vesipisteestä, kahdesta heinähäkistä ja kahdesta katoksesta.

Heinähäkit

Heinähäkkeihin hevosille annostellaan korsirehu neljästi päivässä. Heinähäkit on erityisesti suunniteltu hevosia ajatellen, ja jokaisella ruokailijalla on oma rauha tilaa jakavien kalterien väleissä. Heinän ruokkiminen ruokintapöydältä vähentää heinän hävikkiä, kun hevoset eivät tallaa sitä, ja toisaalta takaavat heinän korkean hygieenisen laadun. Rakenne myös estää hevosia laittamasta kavioitaan heinähäkin sisälle, joka lisää turvallisuutta.

Lepopaikat

Vaikka hevoset tarvitsevat raitista ilmaa, ei niiden tarvitse tyytyä seisomaan porottavassa auringossa, kaatosateessa tai lumimyrskyssä. Aktiivitalliimme kuuluu kaksi katosta, joihin on molempiin kaksi sisäänkäyntiä. Katosten pohjat ovat paksua kumimattoa, joka on napakka mutta pehmeä, ja eristää. Kumimaton päällä käytämme purukuivitusta.

Tilojen rajaaminen

Vaikka välttelemme onnettomuuksia kaikin keinoin ja yritämme varmistaa hevosten turvallisuuden, vahinkoja sattuu ja joillakin hevosilla on erityistarpeita. Toinen katos on rajattavissa toipilaalle erilliseksi tilaksi pienen sairastarhan kera. Tätä voidaan hyödyntää niin sairastapauksissa, kuin myös silloin, kun lauman uusi jäsen vielä totuttelee porukkaan tai jokin hevosista kaipaa enemmän tai vähemmän ruokaa kuin toiset. Hevonen on helppo ottaa pieneen tarhaan vain hetkeksi tai tarvittaessa pidemmiksi ajoiksi kerrallaan. Pienestä tarhasta kuitenkin on jatkuvasti näkö-, kuulo- ja hajuyhteys muihin hevosiin, ja toisaalta katokseen pääsee omaan rauhaan.

Kesäaikaan avataan myös päädy laidunlohkoille, jotka lisäävät hevosten käytettävissä olevaa tilaa tilanteesta riippuen hehtaarilla tai jonkin verran yli.

Ratsastusmahdollisuudet

Ratsastajien käytössä on kaksi satulahuonetta – toinen ympärivuotiseen ja toinen (eristämätön) vain kesäkäyttöön. Tallilta löytyy 20 x 40 m kokoinen hiekkapohjainen ratsastuskenttä sekä halkaisijaltaan 18-metrinen pyöröaitaus. Lisäksi tallilta pääsee kätevästi maastoilemaan kaikenmittaisia reittejä kauniissa Korpilahden maisemissa!